Hvem har så ansvaret?

Uddannelse og udvikling skal skabe nye muligheder for Danmarks velfærd. 

August lakker mod enden og kommer der mon valg til efteråret? Måske derfor, er der endnu engang mudderkastning, med ansvar og skyld. Det ser ud til at fylde mere, end hvad vi reelt kan gøre ved problemet. For hver gang en ny historie dukker frem i medierne, om plejehjem, der har problemer med fastholdelse, arbejdsglæde og enkeltsager om beboere, der ikke trives, så spørges der, hvem har ansvaret?

Ansvar for ældre

Statsministerkandidat Søren Pape Poulsen (C) udtaler til TV 2 Østjylland, at ansvaret for problemer på de enkelte plejehjem, ligger hos den ansvarlige kommune og borgmester.
Det er jo en skandale, hvis man ikke i kommunerne og den kommune det drejer sig om, sørger for at rydde op i de her ting og få gjort noget ved det, siger Søren Pape Poulsen.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S), er ikke enig og siger til TV2 Østjylland, at ”Christiansborg har også et ansvar”, siger hun:

Jeg synes, det er forkert at sige, at vi ikke har et ansvar på Christiansborg, det har vi i høj grad. Hvis vi ikke vil lade pengene følge med det stigende antal ældre, så bliver der besparelser, og det giver dårligere arbejdsforhold, og det betyder, at medarbejderne søger væk fra faget.

Ulla Gram, som er afdelingsformand i FOA Silkeborg-Skanderborg, langer hårdt ud mod politikerne:

Vi står med nogle mega store udfordringer, og vi ser jo også, at der kommer flere og flere ufaglærte inden for det her område, fordi man ikke kan finde det faglærte personale nogen steder, så det er en kæmpe udfordring. Politikerne har sovet i timen, fordi de statistisk kunne gå ind og se problemerne, men de har valgt at lukke øjnene for det, siger Ulla Gram.

Ifølge FOA kommer der på landsplan til at mangle 42.000 kommunalt ansatte i ældreplejen i 2030.
Så langt så godt og intet nyt under solen, men uanset, så er vi i INKU glade for debatten, og lidt ærgerlige over, at den mest får liv og kraft, når problemerne igen rydder forsiderne, som nu her i august, i Randers kommune.

 

Den gode historie er ikke nok

INKU kommer på mange velfungerende plejehjem, hvor beboere, familier og personale trives. Ledelsen siger ja tak til uddannelse og udvikling med INKU ved roret, ikke kun for at løse problemer, men for at fremtidssikre.

Skuer vi ud i fremtiden, kommer vi til at mangle medarbejdere i denne sektor, og det er der mange grunde til, ikke mindst den demografiske udvikling. Den kunne vi have forudset og måske kunne vi også have regnet ud, at nogle medarbejdere flygter fra faget og at det ikke længere er populært, at søge mod faget. I så fald kunne vi have gjort noget ved det for længe siden og haft debatten i fredstid. Så en opfordring er at tage debatten også med afsæt i det der virker, fremfor at den er båret frem af problemer.  Vi ser hver dag den positive virkelighed, som bør fremhæves meget mere. At fortælle den gode historie, som nogle politikere foreslår, er bare ikke altid nok. Økonomien taler et magtfuld sprog og ved et eventuelt regeringsskifte, må vi håbe, at pengene følger med, også selv om det bliver en borgerlig regering, med Søren Pape som statsminister.

Politiske løsninger arbejdes der heldigvis på. Flere Friplejehjem, Frikommuneforsøg for at mindske bureaukratisering, indvandrerkvinder med omsorgsgen, selvstyrende teams, fra halvtidsjob til fuldtidsjob, højere lønninger.

Læs også Vi mangler da ikke kun varme hænder gør vi?

Kompetente medarbejdere er mere end omsorg

Omsorgsgen er ikke kun forbeholdt udvalgte samfundsgrupper og vi skal hilse og sige, at det ikke i sig selv er nok. Vi vil hellere tale om kompetencer. Social- og sundhedssektoren har brug for kompetente medarbejdere, der ligesom i det øvrige erhvervsliv, skal være kompetente til innovation, lean, samarbejde, kommunikation, teams, ledelse, skarp styring og effektiv planlægning, problemløsning, branding, projektstyring og kommunikation med rigtig mange interessenter. At være faglig kompetent, er ikke kun et omsorgsgen.

Læs også Borgerinddragelse om fremtidens ældrepleje

Vi forstår godt, at når alle har ansvaret, er der fare for, at ingen tager det. Men vi kommer ikke udenom, at selvfølgelig har vi alle et fælles ansvar for Danmarks velfærd.

På vores hjemmeside kan du læse om vores kursus ”KAMPUS” og book os til et møde, vi er alligevel hele tiden på landevejen, og svinger gerne forbi hos dig.