Vi mangler da ikke kun varme hænder, gør vi?

Danmark mangler kloge hoveder og hele mennesker, der er arbejdsmarkedsparate og kan bidrage til samfundet. I sundhedssektoren mangler vi mennesker med både hoved, hjerte og hænder. Så det der med, at reducere sundhedspersonale til varme hænder og smede til dem med de stærke hænder – det må være sproglig diskrimination.

I INKU arbejder vi efter den systemiske tilgang med fokus på vores mindset. Det vil sige, at vi arbejder ud fra at sproget vi anvender, skaber vores virkelighed. Taler vi om varme hænder, kan vi nemt få en forestilling om, at sundhedspersonale kun skal være søde, omsorgsfulde, givende og kærlige. Alt det kræver i sig selv en masse kompetencer i arbejdsøjemed, men der skal meget mere til. Faglige kompetencer suppleret med uddannelse, mestring af forandringer og nye krav, er summen af mange kompetencer, vi hver dag hjælper med at udvikle.

Danmark har netop haft en sundhedskrise af de helt store, en hundredårshændelse. Nu her bagefter står vi igen med opsving og mangel på arbejdskraft både offentligt og privat. Vi mangler kompetent arbejdskraft fra veluddannede mennesker og i sundhedssektoren haster det med kompetenceudvikling, for dermed at finde løsninger på fremtidens ældrepleje.

Tilbage til sproget og dennes betydning for den virkelighed vi skaber. Vi har sagt det før, og siger det faktisk hver dag. Nye fortællinger og et nyt sprog skal der til, om det meningsfulde og kloge arbejde, der findes overalt i landet, indenfor denne sektor.

Den billigste reklame man kan få, er de fortællinger og det sprog som medarbejderne anvender om deres arbejde. Det sker kun, hvis det er ærligt og udspringer af oprigtig arbejdsglæde. Det hjælper vi i INKU med. Det kommer nemlig ikke uden, at ledelse og medarbejdere har et sprog om, hvad der skal til, hvorfor det er vigtigt og hvordan vi får det til at ske, nu og langt ud i fremtiden.