Kompetenceudvikling skal være en del af den nye lønpakke
Er ambitionen et sundhedssystem i verdensklasse, som vi blev lovet?
Det er ikke en ny problemstilling, at Danmarks social- og sundhedssektor står overfor store udfordringer. Det trak da også store overskrifter under valgkampen. ”En styrtblødning af arbejdskraft i det offentlige”, ”Tyndslidt personale”, ”Opråb fra plejehjemmet”, ”Livsfarlige jobs i det offentlige” – var blot nogle af overskrifterne, som INKU hæftede sig ved, i de seneste måneders heftige debat.
De 14 opstillede partier var under valgkampen enige om én ting, nemlig at sundhedspersonalet i Danmark, skal have mere i løn. Det hepper vi i INKU også på, nu her dagen derpå, hvor valget 1. november 2022 er forbi og den nye regering er ved at forme sig.
“Vi vil have et sundhedssystem i verdensklasse”
…var en af de ambitioner, vi hørte nogen sige, i går aftes, da de sejrede på talerstolen. Det var de store ords aften.
Vi arbejder for den faglige stolthed og anerkendelsen kommer med belønning, men ikke uden kompetenceudvikling. Vi er ikke politikere, men vil have en stemme i debatten, som råber op om vigtigheden af kompetenceudvikling til ledere og medarbejdere i den sektor, som vi samarbejder så godt med.
Et stærkt hold af 19 medarbejdere hos INKU, mødes jævnligt, på kryds og tværs i landet, for i samarbejde med ledere fra ældrecentre, at designe uddannelsesforløb og lægge fornuftige strategier, der opbygger kompetencer og forandrer kulturer. Vi kender til både problematikkerne og kærligheden til et erhverv, som vi delvis selv er rundet af, som sygeplejersker, fysioterapeuter, psykoterapeuter, coaches og undervisere.
De gode resultater står da også i kø hos INKU, og det gør de, fordi kompetente ledere, ligesom os, tror på at det er det lange seje træk, der skal til, når vi skal træne nye kompetencer og ændre kulturer. Lederne siger: ”Ja, vi vil være med”, på trods af besparelser og usikkerhed med, at få dagene til at hænge sammen, når vi af og til, tager 18 personer ud af den daglige drift. De løser problemerne, har stærke værdier, holdninger, mod og troen på, at det virker. Det er de ledere vi samarbejder med og som ofte udtrykker, at når INKU er lige bag dem, som projektkoordinatorer og helt i front, som undervisere og coaches, så får de modet til forandring.
Et KAMPUS forløb ved INKU løber nemlig over to år.
”At vi arbejder intenst over to år og hele tiden sikrer, at vi skaber forandringer i praksis, er kernen i vores arbejde og i vores værdisæt”, siger Administrerende Direktør for INKU Sanne Haaning, i en skøn artikel fra Plejeenheden Hybenbo i Varde, hvor vi netop har afsluttet et forløb.
Et KAMPUS forløb starter altid med TRIO Gruppen, som består af ledelsen, Arbejdsmiljørepræsentant (AMR) Tillidsrepræsentant (TR) og nogle gange også Medarbejderudvalget (MED). De to strategidage, hvor værdier, vision, mission og målsætninger formuleres, er afgørende for succes, hvilket da også Arbejdsmiljørepræsentant, Kristiane Christiansen ved Hybenbo bekræfter:
”De første dage gav rigtig god mening og jeg vidste bare, at det her kommer vi i hus med”, fortæller Kristiane: ”Det har været et intenst forløb, centreret om vores lille enhed og de udfordringer vi stod med på det tidspunkt”, siger hun. En vision blev således formuleret og som Kristiane siger det stolt: ”Vi er tæt på at nå i mål”.
Læs hele artiklen HER.
Når valgløfterne nu skal indfries, håber vi på, at kompetenceudvikling bliver en del af lønpakken, så alle der arbejder i det, som nogle kalder et høj risikoerhverv, undgår belastninger og afmagt, men i stedet kan få anerkendt, at det kræver mange forskellige kompetencer at arbejde med mennesker, der har brug for pleje, helbredelse, og omsorg.
Vi er også til de store ord, som ”verdensklasse”, for hellere tale noget op og fokusere på succeserne, end lade medierne kaster sig grådigt over enkeltsager, der jo ikke fortæller os, hvad det i virkeligheden handler om.