Giver det mening at arbejde med mennesker, der har brug for os?
”Vi har brug for kvalificeret arbejdskraft. Folk, der har hjertet med i faget” siger lederen af hjemmeplejen i Åbyhøj, Christina Kirkegaard i nedenstående artikel (link) hvor hun og Aarhus kommune peger på et landsdækkende problem, nemlig rekruttering til hjemmeplejen.
Der er fokus på, at få unge ind i sektoren. Enten som helt unge fritidsjobbere, eller de lidt ældre, der ved siden af studier vælger, at arbejde med mennesker. Også seniorerne, som er gået fra arbejdsmarkedet, vil man kalde på igen, da der er brug for dem.
Christian Budde, rådmand, Sundhed og Omsorg ved Aarhus Kommune mener, at kommunerne er nødt til at prøve sig frem med nye ideer og gå på charmeoffensiv hos unge, seniorer og indvandrerkvinder.
Vi har brug for at gøre noget anderledes, end det vi gør i dag. Det er et eksperimentarium, hvor vi skal være nysgerrige og lægge, ’plejer’ lidt væk, for vi skal have nye mennesker ind på plejeområdet. Christian Budde
På lederforløb hos INKU og løbende når vi uddanner medarbejderne på landets plejehjem og i andre social og omsorgsfunktioner, er det bl.a. kompetencen til at finde frem til løsningerne, vi arbejder med.
”Hverdagsbrok er egentlig afmagt, fordi man som medarbejder, ikke har handlerummet og kompetencen til at finde løsninger, nye ideer og kunne implementere selvstændigt” siger administrerende direktør ved INKU, Sanne Hanning og fortsætter.
”Brok og afmagt skaber en dårlig kultur og det smitter af, både på kolleger og på den generelle holdning til, hvordan det er at arbejde i sektoren. De politiske løsninger skal derfor følges op af hverdagsinnovation, kan man kalde det. Det er hos medarbejderne og i hverdagens praksis, at vi skal lede efter nye arbejdsformer og organiseringer samt få skabt den gode kultur, som andre gerne vil være en del af. Så charmeoffensiv kan måske godt få flere ind i sektoren, men hvordan skal vi fastholde dem, uden markante ændringer i måden vi arbejder på? spørger Sanne Haaning
Vi kaster derfor også ofte et blik på ”mening i arbejdslivet” og referer til at ”Videncenter for god arbejdslyst” de seneste år, har spurgt 20.000 danskere om, hvad der er vigtigst i deres arbejdsliv. Her peges der overvejende på ”MENING”.
Selv om rigtig mange mennesker har et meningsfuldt arbejde, så viser vores undersøgelse, at der stadigvæk er en del medarbejdere, der har opgaver som dræner for energi, og som ikke kan se mening og retning i deres arbejde.
-Citat meningsrapport.
Giver det mening at arbejde med mennesker, der har brug for os? Det vil de fleste svare ja til. Desværre fastholdes meningsfuldheden kun, når der er ordentlige rammer for at opgaven kan fuldføres, siger rapporten, som kan læses her.
Vil I høre mere om hvordan vi arbejder med mening, hverdagsinnovation, kultur, og ledelse? Så kald på os HER.
Erhvervscenter krifa link HER.
DR artikel “Aarhus kommune vil lokke seniorer og studerende til ældreplejen: ‘Du kan selv bestemme, hvor mange timer'” HER.