Familiedialog og samarbejde
Når vi taler om pårørende, tænkes der ofte først på ægtefællen. Men borgeren er som regel en del af et bredere familienetværk, som kan have tætte relationer til borgeren.
Borgeren kommer som regel fra et langt større familienetværk med søskende, børn og børnebørn, kusiner og fætre mv., som måske har en tæt relation til borgeren, som plejepersonalet passer. Det sker desuden stadig oftere, at borgere helt ned til 40-60 års alderen får konstateret demens eller har behov for pleje. Det er en stor omvæltning for en ung familie, hvor børnene måske ikke engang er voksne endnu.
På kurset vil vi bl.a. arbejde med følgende spørgsmål, som ofte fylder meget i hverdagen:
- Hvordan forstår vi som sundhedsfaglige de familier vi møder, som ofte er i dyb krise eller sorg?
- Hvad er sorg og personlig krise egentligt, og hvordan spotter vi dette hos familien?
- Hvilken tilgang kan vi anvende som sundhedsfaglige, når familien bliver vred og udadreagerende?
Sundhedspersonalet er mennesker med deres eget liv, hvor der muligvis også har været/er sorg eller personlig krise. At balancere mellem egen og andres livskriser kræver en stor forståelse af sig selv og situationen, for ikke at ”brænde ud” i et fag man ”brænder for”.
Forløbet er udarbejdet med inspiration fra bogen.
Indhold
Forløbet tager udgangspunkt i egne erfaringer og problemer i mødet med pårørende. Derfor vil teorien blive knyttet op til egne oplevelser, så indholdet bliver så praksisnært som muligt.
Som noget helt unikt til dette kursusforløb, tilbydes kursisterne individuel supervision imellem kursusdagene, hvor der er mulighed for at tage konkrete emner op omkring mødet med pårørende. Supervision medvirker til, at man bliver klogere på sig selv og sit fag og får ud videt sine handlemuligheder og forståelse af pågældende familie.
MÅLGRUPPE
Forløbet er for dig, der i plejen af borgere jævnligt har kontakt til familie og pårørende. Det kan være som udekørende i hjemmeplejen, på plejehjemmet eller andre bosteder.
UDBYTTE AF FORLØBET
- Du vil tilegne dig nye perspektiver og forståelse for familiesystemer og en ny indsigt i, hvilken betydning det har for kontakten til pårørende.
- Du vil blive bedre til at forstå pårørendes adfærdsmønstre.
- Du vil med større mentaliseringsevne kunne nedskalere potentielle konflikter eller misforståelser.
- Du kan med denne nye viden og praksis forebygge omsorgstræthed og udbrændthed.
Vi er altid klar til en helt uforpligtende snak om et muligt samarbejde.